Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

UDSAT! Højskoledag om overvågning

MAR
20

UDSAT! Højskoledag om overvågning


Dato Lørdag d. 20. marts 2021, Kl. 09:30 til kl. 15:00
Sted Birkerød Sognegård
Pris
100 kr.
UDSAT! Højskoledag om overvågning

Overvågning: Højskoledag lørdag d.20. marts kl.9.30-15

Vi googler, zoomer, smsér, skyper, streamer som aldrig før. Derfor planlægger vi højskoledag, hvor vi stiller skarpt på spændingen mellem overvågning og frihed.

For vi bliver også overvåget, og vi lader os overvåge som aldrig før. Vores mobiltelefoner, mails og internetsøgning – alt kan spores. Kameraer, droner, ansigtsgenkendelse. Tilsyneladende gør overvågning os trygge. Vi får en fornemmelse af sikkerhed – men samtidig er vi bekymrede. Temaet er ikke blevet mindre aktuelt med den globale coronakrise.

Spørgsmålene er: Hvor går grænsen, hvis der er én? Var folk mere trygge førhen? Er det korrekt, at overvågning betyder mere frihed? Hvad blev der af et samfund baseret på tillid og det personlige ansvar? Eller kan overvågning og kunstig intelligens (AI) også hjælpe os?

 

Laura Skouvig, lektor på KU, Institut for kommunikation, forsker i informationshistorie i det 19. århundrede (Bl.a. medredaktør til en antologi om overvågning i samarbejde med Enigma og Andreas Marklund: ”Overvågningens historie fra antikken til den digitale æra. Magtens øjne og ører” fra det engelske forlag Routledge, 2021) indleder med et historisk rids af overvågningens historie: Enevælden, den franske revolution, overvågning af seksualitet, overvågning af politisk aktivitet med udgangspunkt i antologien og sin egen forskning.

Markus Bernsen, journalist på Weekendavisen, aktuel med sin anmelderroste bog “Danmark disruptet. Tro, håb og tech-giganter” (Gyldendal 2019), fortæller om det tætte samarbejde mellem amerikanske techgiganter og danske kommuner, om Disruptionrådet og de datacentre, som snart skyder op på dansk grund.

Stephen Alstrup, IT-professor på KU, ekspert i kunstig intelligens, medlem af Innovationsfondens bestyrelse og medstifter af Octoshape (hvis forretningsgrundlag er baseret på algoritmeforskning) afslutter om overvågning og kunstig intelligens som vejen til det gode liv: ”Kunstig intelligens/AI – er det skidt eller godt?” Først gives en kort (lægmands) introduktion til AI, så alle har et fælles grundlag for at deltage i debatten. Herefter gives en række konkrete eksempler, som deltagerne kan forholde sig til: Er det godt eller skidt?  Den etiske debat stilles der skarpt på – hvordan kan vi forholde os til den igangværende debat.

 

Entré 100 kr. inkl. traktement:

Frokost: Sandwich og 1 øl/vand, kaffe. Ønskes vegetarisk sandwich bedes det anført ved tilmelding.